Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009

Cult “Informer” files - Eurotrashion

Αν είχατε διαβάσει ποτέ τη στήλη με τον τίτλο «Informer» στο περιοδικό Unit και παλιότερα στο περιοδικό Fresh, θα έχετε καταλάβει τη μεγάλη μου αγάπη για τις cult ταινίες. Μέσα από το blog σκοπεύω να αναδημοσιεύσω τα κείμενα αυτά με links, videos και επιπλέον πληροφορίες ανά θέμα. Αν υπάρjει χρόνος, θα γράψω και κάποια καινούργια. Αρχή λοιπόν με κάτι επίκαιρο:


Eurotrashion


Μέρες που είναι, κάθισα και σκέφτηκα τι να είναι αυτό που μας κάνει και ασχολούμαστε κάθε χρόνο με τη Eurovision. Μήπως είναι η εθνική υπερηφάνεια για την κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου, μήπως η δίψα για διοργάνωση ενός ακόμα μεγάλου γεγονότος στη χώρα μας ή μήπως το αίσθημα ανάγκης εθνικής αυτοεπιβεβαίωσης απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους;


Και πες ότι είναι κάτι από τα παραπάνω. Γιατί λοιπόν να καθόμαστε και να απολαμβάνουμε όλη την τελετή μέχρι και τους τίτλους τέλους; Μήπως για να βεβαιωθούμε ότι πράγματι το δικό μας τραγούδι ήταν το καλύτερο και ότι αδικηθήκαμε; Δύσκολο...


Μετά από ώριμη σκέψη λοιπόν κατέληξα ότι ο λόγος που παρακολουθούμε αυτό το show είναι για να εκφράσουμε χωρίς καμία ενοχή το κιτς που κρύβουμε μέσα μας...Ε ναι λοιπόν ας παραδεχτούμε ότι το Ευρωπαϊκό κιτς είναι πολύ ανώτερο από τα μεσημεριάτικα show της ελληνικής tv και εκτός αυτού, το show της Eurovision το συζητάς και με τους κουλτουριάρηδες φίλους σου οι οποίοι το είδαν για να είναι μέσα στα πράγματα. Επίσης συμμετέχεις ενεργά σε μία live έκθεση pop κουλτούρας η οποία αφήνει τα b αισθητικής σημάδια της στην ιστορία. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τους Djenkins Khan, τους Abba, το Ρακιτζή...


Η Eurovision έχει μόνο ένα ελάττωμα. Πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο και δε μπορεί να κορέσει τη δίψα μας για pure trashy απενοχοποιημένο θέαμα. Στο σημείο αυτό το dvd παρουσιάζεται ως η ιδανική λύση για να απολαύσουμε το κιτς κατ’ ιδίαν χωρίς να χρειαστεί να περιμένουμε 12 μήνες. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν με υπερηφάνεια 4+1 ταινίες-υποκατάστατα του Euro-θεσμού και τα βαθμολογούμε με το γνωστό euro-τρόπο (Σημείωση : οι ταινίες του Travolta αποκλείονται λόγω αυξημένης δημοτικότητας) .


Eurotrash


Η πρόταση για το ιδανικό ξεκίνημα της κατάδυσης μας στο βυθό του trash πρέπει να ξεκινήσει από μία συλλογή της εκπομπής Eurotrash. To dvd έχει τίτλο Eurotrash Unzipped και περιέχει 1 ½ ώρα με τις καλύτερες στιγμές της εκπομπής χωρίς λογοκρισία. Για να καταλάβετε το ύφος της εκπομπής, φανταστείτε ένα πιο αστείο και πολυδιάστατο Ερωτοδικείο με συμπαρουσιαστή τον Gautier!


Βαθμολογία : 12 points


Βίντεο:
Rocky Horror Picture show


Μία ακόμα cult πρόταση είναι το περίφημο Rocky Horror Picture Show, το πιο διάσημο trash μιούζικαλ στην ιστορία. Τα τραγούδια είναι υπέροχα, οι pop αναφορές αμέτρητες, η μάχη των δύο (ή τριών...) φύλων εμφανής και το cheese ξεχύνεται από την οθόνη και σας λερώνει το χαλί. Ζητείστε το άφοβα από το video club διότι οι περισσότεροι νομίζουν ότι είναι ταινία τρόμου!


Βαθμολογία : 12 points


Βίντεο:Can’t stop the music


Το όνομα Village people σας λέει κάτι; Αν όχι τότε το Y.M.C.A. κάτι σας λέει σίγουρα, αφού όλοι έχετε συμμετάσχει στον πιο διαχρονικό κιτσ-ο-χορό που έχει ξεπεράσει σε διαχρονικότητα ακόμα και τα παπάκια (αν κάνετε ότι δε θυμάστε είναι ο χορός που με τα χέρια σας σχηματίζετε τα γράμματα του τίτλου του τραγουδιού Y.M.C.A.). Αν λοιπόν πετύχετε κάπου το dvd με τίτλο Can’t stop the music μην αντισταθείτε και χαρίστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να οπτικοποιήσετε το περίφημο αυτό άσμα και να κάνετε και τους γονείς σας να αναπολούν το ένδοξο disco-shake παρελθόν τους.

Βαθμολογία : 10 points


Βίντεο:

Hairspray


Αν και οι παραπάνω ταινίες θεματικά εκφράζουν το trash στις καλύτερες του πτυχές, η ταινία που πραγματικά αποδίδει φόρο τιμής στα κιτς τηλεοπτικά show είναι το Hairspay του John Waters, όπου μία τροφαντούλα έφηβη κερδίζει ένα διαγωνισμό χορού και γίνεται είδωλο για τα κορίτσια της ηλικίας της. Η ταινία είναι χαρακτηριστική για την κιτς αισθητική, το απίστευτο 50’s στιλ και τα τρομερά χορευτικά της. Έγινε επίσης μεγάλη θεατρική επιτυχία στο Broadway και γυρίστηκε κι ένα remake με τονJohn Travolta στο ρόλο της Divine! Εννοείται πως ήταν μέτριο. Προσοχή : οι ταινίες του Waters πριν το 1980 περιέχουν ακραίο trash θέαμα και προτείνονται μόνο στους φανατικούς!!


Βαθμολογία : 10 points


Βίντεο:
Και ξανά προς τη δόξα τραβά


Τέλος, αποδίδοντας ένα φόρο τιμής στο απόλυτο cult είδωλο της ελληνικής pop κουλτούρας προτείνουμε την ταινία Και ξανά προς τη δόξα τραβά με πρωταγωνιστή το Γιάννη Φλωρινιώτη! Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός τραγουδιστή και την πορεία του προς τη δόξα. Η ταινία είχε προβληθεί στο Φεστιβάλ Ελληνικού Cult Κινηματογράφου και δυστυχώς δεν κυκλοφορεί σε dvd. Αν τύχει και την έχετε σε βιντεοκασέτα ή σε ο,τιδήποτε, στείλτε μας ένα αντίγραφο ή ένα link. Thanx!


Βαθμολογία : 8 points (επειδή είναι δυσεύρετη)


Τα παραπάνω ελπίζουμε να σας κρατήσουν ζεστούς και ανεπηρέαστους. Εάν πάλι ακολουθήσετε τον παραπάνω trash-οδηγό και βρείτε το νόημα της ζωής, στείλτε μας φωτογραφία πριν και μετά!


Κομμάτια από το παραπάνω κείμενο έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Fresh.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου